Voorleesplezier brengen

“Voorleesplezier brengen in gezinnen met jonge kinderen, dat is het allerbelangrijkste doel van Voorleespret”, aldus Ilse van Donkelaar (projectleider). De vrijwilligers zijn enthousiaste vrouwen en mannen vanaf 18 jaar die van voorlezen houden en graag in contact komen en zijn met gezinnen. Twee keer per schooljaar – na de zomervakantie en na de kerstvakantie – wordt een nieuwe groep opgestart. De vrijwilliger bezoekt – gedurende een half jaar –  iedere week een gezin thuis.

Heb jij interesse – Klik HIER om je aan te melden.

Voorleespret najaar 2019

In 2019 nemen vijf basisscholen in Dordrecht deel aan Voorleespret. De Mondriaan, Don Bosco en Prinses JulianaschoolDe Albatros en de Fontein coördineren het project voor het tweede seizoen zelfstandig. Deze scholen zijn Voorleesvriend van Stichting Voorlezen en liften zodoende mee op de organisatorische en inhoudelijke kanten van het project.

Wat – De vrijwillige voorlezer leest het aangemelde kind voor uit (prenten)boeken en betrekt de ouder erbij. De kinderen zijn in de leeftijd van twee tot acht jaar en worden door een van de zes basisscholen aangemeld. Halverwege het seizoen bezoekt de voorlezer samen met het gezin de bibliotheek en de kinderboekwinkel De Giraf. We sluiten het seizoen af met een gezellig feest waarin we voor een laatste keer het plezier van voorlezen en bezig zijn met taal en boeken vieren.

Samenwerking – Voorleespret is een taalstimuleringsproject voor (voor)scholen in Dordrecht. Gedurende de eerste twee jaar neemt Stichting Voorlezen de coördinatie en organisatie op zich. Na het tweede jaar neemt de (voor)school de coördinatie van het project over en is het voorlezen thuis een vast onderdeel in hun schoolcurriculum. Klik HIER voor meer informatie.

Voorleespret in praktijk

Enthousiaste en betrokken begeleiding

“We vinden het heel belangrijk dat de vrijwillige voorlezers goed worden begeleid tijdens hun vrijwilligerswerk bij ons. Voorlezen aan je eigen (klein)kinderen die het misschien al vanaf baby gewend zijn, is anders dan voorlezen in gezinnen waar (nog) geen voorleescultuur is en waar kinderen vaak een taalachterstand hebben.” aldus Ilse van Donkelaar. Vrijwilligers volgen twee workshops voordat ze aan het project beginnen: een workshop Voorleesplezier en een workshop Wegwijs in de bieb. De laatste workshop wordt gegeven door de Bibliotheek AanZet. Gedurende het voorleesseizoen worden voorlezers uitgenodigd om deel te nemen aan voorlezersbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten delen we ervaringen en verdiepen we een thema rond voorlezen. Natuurlijk staan wij altijd met raad en daad klaar voor vragen van de voorlezers:

Ilse van Donkelaar (projectleider)
Marijke Scheffer (voorlezer)

Siham Nahari
(projectleider)

Voorlezen voorkomt laaggeletterdheid

Francien de Wit heeft vanaf het eerste seizoen ingezet voor Voorleespret (voorheen: VoorleesExpress Dordrecht). Zij heeft haar ervaringen als voorlezer in haar eerste gezin voor ons opgeschreven.”Ik heb voorgelezen aan een jong meisje. Ik heb het proces van en met dit meisje als heel bijzonder ervaren. Ze heeft zelf de stappen gezet en ik mocht haar daarbij begeleiden.” Francien zegt dit in het artikel over Voorlezen voorkomt laaggeletterdheid. Nog vier andere bevlogen mensen reageren op deze stelling. In dit artikel vind je ook vijf lees- en kijktips om je verder te verdiepen in voorlezen en wat er allemaal bij komt kijken. Klik HIER voor het artikel.  

Boekentips uit de Boekenkast

Joke Bonzet en Marja van der Knaap zijn beiden gek op jeugdboeken. Joke heeft haar roots liggen in het speciaal onderwijs. Marja heeft jarenlang een boekwinkel gerund, samen met haar man. Elke maand werken ze aan onze Boekenkast in het Nationaal Onderwijsmuseum. Ze zetten alle boeken weer netjes neer. Ze zoeken nieuw gekregen boeken uit. En ze selecteren boeken voor de Voorleesfeestjes om cadeau te geven aan de deelnemende kinderen. Voorlezers van Voorleespret mogen altijd een boek kiezen uit de Boekenkast om cadeau te doen aan ‘hun’ voorleeskind.

Super leuke afsluitingsfeestjes van het project

In januari en juni organiseren we een spetterend eindfeest voor alle voorlezers, kinderen, ouders, leerkrachten en partners. De ene keer is het een Voorleesdiner. De andere keer is het een speurtocht door de stad waarin we bekende Dordtenaren (uit het verleden en heden) tegen komen. We lezen voor. We bedenken leuke spelletjes of activiteiten. We delen cadeautjes uit aan de kinderen en de voorlezers. Samen zorgen we voor een heerlijk buffet vol lekkere zelfgemaakte hapjes uit heel verschillende keukens.

Tips voor website’s en App’s

Alex Boogers schrijft in zijn schotschrift De lezer is niet dood (2017, Uitgeverij Podium): Het boek hoort bij iemand die daarbij hoort. Het moet je passen. Tenminste dat dacht ik. Nu weet ik dat het je moet worden gegeven, gegund misschien ook wel. Je moet ernaar willen zoeken. En soms moet het je worden aangereikt.”  De voorlezers van Voorleespret reiken boeken aan. Zij gaan op zoek naar boeken die horen bij hun voorleeskind.  Op de website van Leesplein.nl staan boeken per leeftijd gerangschikt. Een fijne website!

Voor veel ouders die meedoen aan Voorleespret is Nederlands de tweede of derde taal. Wij stimuleren voorlezen in de thuistaal of thuistalen. Want in die taal/talen kunnen de ouders hun kind de meeste woorden aanbieden en emoties het beste overbrengen. Het is belangrijk dat voorlezers meer weten hoe een meertalige ontwikkeling in zijn werk gaat. Wat kunnen zij ouders adviseren? Voorlezers van Stichting Voorlezen krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan de kennissessies over meertaligheid van Ilse Verbindt samen met Marinella Orioni.

Hoe kan je de taalontwikkeling stimuleren bij jonge kinderen? Veel ouders weten niet goed hoe ze dat moeten doen. ‘Van nul tot taal’ is een nieuwe App die ouders (en voorlezers) daarbij kunnen gebruiken. Het ene deel stimuleert de taalontwikkeling van kinderen. Het andere deel is voor ouders die de ’tas voor taal’ gebruiken. In deze ’tas’ vinden ze spelletjes, materiaal, tips en voorbeeldfilmpjes. Klik hier voor meer informatie.

Voor jonge kinderen en hun ouders kan het digitale prentenboek een belangrijke hulp zijn. Voor kinderen die Nederlands als tweede of derde taal leren is het fijn dat ze de Nederlandse woorden goed uitgesproken aangeboden krijgen samen met de (daarbijbehorende) bewegende beelden en geluiden. Ouders die niet gewend zijn aan voorlezen (op een interactieve manier), kunnen samen met hun kind naar een digitaal prentenboek luisteren en kijken. Dit zijn websites met goede digitale prentenboeken: WePboek en Bereslim

De meeste ouders die meedoen met Voorleespret willen graag beter Nederlands leren. Om zelf te oefenen met de Nederlandse taal is deze website erg geschikt:oefenen.nl. Je kunt de ouders ook wijzen op alfataal.nl en jekanmewat.nl.

Volg ons op sociale media

Via onze Facebook Pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen van Voorleespret Dordrecht. Ilse van Donkelaar plaatst regelmatig tweets over het project.

  • Projectleiding Ilse van Donkelaar en Siham Nahari