Het begon met een sprookjesachtige uitnodiging …

Half oktober ontvingen alle voorlezers en voorleesfans van Stichting Voorlezen een uitnodiging om de eerste verjaardag van Stichting Voorlezen mee te komen vieren op 20 november 2015 in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Met dank aan: Lotte Rouw – Voorleeskampioen Drechtsteden, Ewoud Cornelissen – vrijwilliger en Tijs van Ruiten – directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum.

 

 

Fotoalbum

Bekijk hier de foto’s van het Verjaardagsfeest. Het was een super gezellige, vrolijke en inspirerende avond. Met 70 gasten: jong-oud, vrijwilliger-beroepskracht, ondernemer-ambtenaar enzovoort. Stichting Voorlezen is blij met deze grote opkomst en grote diversiteit. Want voorlezen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Niet alleen van ouders, niet alleen van scholen, maar van iedereen: ouders, familie, buren, vrijwilligers (privé domein), scholen, bibliotheken, consultatiebureaus, kinderdagverblijven (sociale domein), politieke bestuurders, raadsleden en ambtenaren (politieke domein) en boekwinkels, bedrijven, midden en klein bedrijf, fondsen, sponsors en andere donateurs (economische domein). En hoe meer we het voorleesplezier met elkaar delen hoe groter het bereik en het plezier en positieve effect wordt!

 

De laureaten

In het eerste jaar van Stichting Voorlezen zijn vier mensen van bijzondere betekenis geweest voor de stichting. Tijdens het feest zijn ze in het zonnetje gezet. Joke Bonzet, voorlezer pur sang en vrijwilliger van het eerste uur. Hélène Versteeg, leerkracht, gek op voorlezen en overtuigd partner van de VoorleesExpress Dordrecht. Wilma Verhoeven, eigenaar van kinderboekwinkel De Giraf, gigantische kennis van kinderboeken en is al supporter van de VoorleesExpress Dordrecht toen het alleen nog maar een idee was. Bert van de Burgt, onderwijswethouder in Dordrecht, gelooft in het positieve effect van voorlezen en steunt de stichting waar hij kan.

 

Maak kennis met …

Lees hier de verhalen die voorgelezen zijn aan Joke, Hélène, Wilma en Bert. Bert las een verhaal voor aan Joke. Joke aan Hélène. Hélène aan Wilma. En Wilma, tot slot, aan Bert.

 

Voorleesjournaal

‘Vertel op een leuke manier via een filmpje wat Stichting Voorlezen dit eerste jaar allemaal heeft gedaan.’ Dat was de opdracht die Ilse van Donkelaar, initiatiefnemer en drijvende kracht van de stichting, gaf aan Ewoud Cornelissen, oud Maatschappelijk stage leerling en nu vrijwilliger. Ewoud heeft met zijn schoolkameraden Sonne Straal en Jetske van Veen, die ook hun Maatschappelijke stage bij Stichting Voorlezen hebben gedaan, overlegd en een geweldig concept bedacht. Bekijk hier onder het resultaat.

 

 

Voorleessnacks

Natuurlijk mogen boeken niet ontbreken op een feestje van Stichting Voorlezen. Maar hadden de gasten gedacht dat het deze vorm zou krijgen? Leerlingen van het Da Vinci College bedachten vier voorleessnacks behorend bij vier boeken. De gasten moesten raden met welke boeken de snacks verbonden waren. De winnende tafel kreeg als cadeau een prachtig mini concert van Fateh Al-Khateeb. Hij speelde een 1001 nacht lied op zijn Arabische luit.

Chocolat – Joanne Harris

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Alice in Wonderland – Lewis Carrol

De Vliegeraar – Khaled Hosseini

Muziekintermezzo

Fateh Al-Khateeb – Arabische luit – en Hanneke Schalkoort – klassieke fluit – hebben een vrolijk muziekintermezzo verzorgd. De liedjes zijn vrolijk meegezongen door de gasten.

 

 

Ideeëndoos

Tijdens het feest hebben de coördinatoren van VoorleesExpress Dordrecht voorlees-ideeën van gasten verzameld in de boekendoos. Stichting Voorlezen is er blij mee! Een greep uit de doos van verzamelde ideeën. Lees en geef je reactie – als je wilt – via ons contactformulier:

1. Op scholen vertellen over (Stichting) Voorlezen. Doen we al over VoorleesExpress Dordrecht. Kunnen we natuurlijk uitbreiden.. als daar behoefte aan is. Laat het ons weten.

2. Kinderen uit groep acht lezen voor aan kinderen in groep een en twee. Doen al veel basisscholen, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Voorleesdagen. Wij kunnen natuurlijk helpen promoten.. als daar behoefte aan is. Laat het ons weten.

3. Volgend jaar HKH Prinses Laurentien uitnodigen bij een spectaculair tweejarig bestaan van Stichting Voorlezen. Leuk! De Prinses is ambassadeur laaggeletterdheid en betrokken bij Stichting Lezen en Schrijven.

4. Bestaande ideeën verder uitwerken. Een fijn hart onder de riem. Gaan we zeker doen!

5. Voorleeswedstrijd voor (groot)vaders. Idee voor Vaders voor Lezen?

  • Datum 20 november
  • Tijd 19.30
  • Locatie Nationaal Onderwijsmuseum