Voorlezen aan mensen met dementie

Luisteren in je leunstoel is een voorleesproject voor mensen met dementie. Voorlezers lezen voor aan een groepje bewoners in een verzorgingshuis. Of ze komen thuis voorlezen, één-op-één. In Dordrecht werken we samen met Het Parkhuis. We lezen voor aan bewoners van Het Polderhuis. We zijn bezig twee nieuwe groepen op te starten: in Het Parkhoff en Het Merwehuis. In Rotterdam lezen we voor aan bewoners van Laurens Den Hoogenban. Via de Sociale Wijkteams en Aafje en andere zorginstellingen komen we in contact met mensen die thuis voorgelezen willen worden.

Samen een boek lezen is fijn

Ilse van Donkelaar is de projectleider van het project. “Ik zie hoeveel goeds het voorlezen kan doen. Je ziet aan de mensen dat je iets raakt in wie ze zijn. Het (voor)leesritueel helpt je in contact te komen. Het tijd nemen voor het boek, het verhaal, het gesprek helpt de mensen met dementie luikjes te openen in hun hersenen die ze zelf niet meer kunnen openen.” Tijdens het verhalenuurtje zie je de mens met dementie, je erkent ze in wie ze zijn. Het is een ontspannen uurtje waarin ze zich prettig voelen.

 

 

Voorlezers

De voorlezers worden in dit project goed voorbereid en begeleid. De mens met dementie heeft beperkingen in de communicatie. Dus moet je als voorlezer weten hoe je het beste kan communiceren met de mens met dementie. Ook het voorlezen vraagt een bepaalde manier. Vooraf volgen ze twee workshops: 1) Dementie en communicatie en 2) Dementie en voorlezen. Daarna worden ze begeleid door de projectleider.

 

Wil jij voorlezer worden in dit project? Meld je dan hier aan.

 

 

Luisteraars

De luisteraars kiezen zelf om mee te doen met ons project. Ze hebben lezen altijd al leuk gevonden. Of omdat ze het prettig vinden samen een rustige activiteit te doen en met elkaar te praten. Het verzorgingshuis kan bewoners voorstellen mee te doen. Of familie of vrienden stellen het voor aan hun familielid of vriend met dementie. In een verzorgingshuis houden we de groepjes klein, maximaal 6 tot 8 luisteraars. Thuis wordt er één-op-één voorgelezen. We vragen een kleine vergoeding om mee te doen. De verzorgingshuizen betalen per jaar een bedrag. De luisteraars thuis betalen een bedrag per keer.

Wil jij thuis voorgelezen worden? Of wil jij jouw verzorgingshuis aanmelden? Meld je dan hier aan.

In gesprek komen
Sfeer maken
Boeken kiezen

Volg ons op sociale media

Via onze Facebook Pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen van Luisteren in je leunstoel. Ilse van Donkelaar plaatst regelmatig tweets over het project.