Voorlezen aan mensen met dementie

Luisteren in je leunstoel is een voorleesproject voor mensen met dementie. Voorlezers lezen voor aan een groepje bewoners in een verzorgingshuis. Of ze komen thuis voorlezen, één-op-één.

Heb jij interesse om voorlezer te worden? Klik HIER om je aan te melden.

Dordrecht – In Dordrecht werken we samen met Het Parkhuis. We lezen voor aan bewoners van Het Polderhuis, Het Parkhoff en Het Merwehuis. Via de Sociale Wijkteams en Aafje en andere zorginstellingen komen we in contact met mensen die thuis voorgelezen willen worden.

Rotterdam – In Rotterdam werken we samen met Laurens. We lezen we voor aan bewoners van Laurens Den Hoogenban.

Voorleesvrienden – In het land werken we samen met bibliotheken, verzorgingshuizen en ontmoetingscentra. Zij coördineren Luisteren in je leunstoel zelf op hun eigen locatie. Als Voorleesvriend van Stichting Voorlezen mogen ze gebruik maken van het logo van Luisteren in je leunstoel en hebben ze toegang tot het projectmateriaal. De voorlezers volgen de (verplichte) workshop Dementie en voorlezen van Stichting Voorlezen. Klik hier voor een overzicht van de Voorleesvrienden rond dit project.

Samen een boek lezen is fijn

Ilse van Donkelaar is de projectleider van Luisteren in je leunstoel. “Ik zie hoeveel goeds het voorlezen kan doen. Je ziet aan de mensen dat je iets raakt in wie ze zijn. Het (voor)leesritueel helpt je in contact te komen. Het tijd nemen voor het boek, het verhaal, het gesprek helpt de mensen met dementie luikjes te openen in hun hersenen die ze zelf niet meer kunnen openen.” Tijdens het verhalenuurtje zie je de mens met dementie, je erkent ze in wie ze zijn. Het is een ontspannen uurtje waarin ze zich prettig voelen.

Voorlezers

De voorlezers worden in dit project goed voorbereid en begeleid. De mens met dementie heeft beperkingen in de communicatie. Dus moet je als voorlezer weten hoe je het beste kan communiceren met de mens met dementie. Ook het voorlezen vraagt bepaalde kennis. Vooraf volgen ze twee workshops: 1) Dementie en communicatie en 2) Dementie en voorlezen. Daarna worden ze begeleid door de projectleider.

Wil jij voorlezer worden in dit project? Meld je dan hier aan.

Luisteraars

De luisteraars kiezen zelf om mee te doen met Luisteren in je leunstoel. Ze hebben lezen altijd al leuk gevonden. Of ze vinden het prettig om samen een rustige activiteit te doen en met elkaar te praten. Verzorgenden, familieleden of vrienden kunnen mensen met dementie voorstellen mee te doen.  In een verzorgingshuis houden we de groepjes klein, maximaal acht luisteraars. Thuis wordt er één-op-één voorgelezen. We vragen een kleine vergoeding om mee te doen.

Wil jij thuis voorgelezen worden? Of wil jij jouw verzorgingshuis aanmelden? Meld je dan hier aan.

In gesprek komen
Sfeer maken
Boeken kiezen

Volg ons op sociale media

Via onze Facebook Pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen van Luisteren in je leunstoel. Ilse van Donkelaar plaatst regelmatig tweets over het project.