Een super geslaagde avond

Op de dag van oprichting besloot Stichting Voorlezen iedere verjaardag te vieren. Omdat we bijzondere momenten graag met onze voorlezers en partners delen. Maar, ook vinden we het een mooi moment om het belang van voorlezen weer eens te benadrukken. Op 17 november 2017 vierden we onze derde verjaardag met een DINER PENSANT. Een druk bezochte en geslaagde avond.

Van (voor)lezen worden we socialer

Waarschijnlijk weet je wel dat voorlezen helpt het taalniveau van kinderen te verhogen. Maar, weet je ook dat het ons socialer maakt? Dit gegeven stond centraal tijdens de viering van ons 3-jarig jubileum. Want, wat meer sociaal gedrag en empathie kunnen we in onze huidige samenleving wel gebruiken.

Drie sprekers

Bert van de Burgt, Zihni Ozdil en Mylo Freeman belichtten het thema elk vanuit een eigen invalshoek. Alledrie besluiten ze met een oproep aan de gasten.

Bert van de Burgt, penningmeester van Stichting Voorlezen en oud-wethouder onderwijs van Gemeente Dordrecht, hield een lezing over de sociale opbrengsten van het voorlezen. Zoals: het vermogen om empathie te voelen voor de ander en om met anderen te kunnen samenwerken. “Voorlezen versterkt je sociale band met je kind, met de kinderen in je klas. Dat is de basis van waaruit de sociale opbrengsten van voorlezen zich kunnen ontwikkelen. Deze sociale component van het voorlezen wordt misschien nog te weinig aangewend in het onderwijs, kinderopvang en thuis in gezinnen. Maar wil je kinderen de 21e eeuwse vaardigheden leren dan moet je voorlezen. Ik zou daarom een oproep willen doen voor onderzoek naar de sociale opbrengsten van voorlezen in het licht van de 21e eeuwse vaardigheden.”

Zihni Ozdil is Tweede Kamerlid voor Groen Links en auteur van onder andere het boek Nederland. Mijn vaderland. In dit boek zet hij uiteen hoe sterk de hokjescultuur in Nederland is. Ook nieuwe groepen Nederlanders nemen dit hokjesdenken over. En dat werkt weinig effectief voor het goed kunnen samenleven met elkaar. Tijdens het DINER PENSANT van Stichting Voorlezen ging hij hierover het gesprek aan. Ook over de vraag ‘En waarom zou het (voor)lezen van boeken hierbij kunnen helpen?’ Zihni legde uit: “Boeken kunnen helpen het oordeel over ‘de ander’ te nuanceren. Goede verhalen die je leest brengen je naar andere werelden of zorgen dat je je kunt verplaatsen in andere mensen Daarmee kan het begrip voor elkaars standpunt en positie worden vergroot. En dat is van belang voor een samenleving waarin we iedereen willen insluiten. Laten we meer met elkaar het gesprek aangaan.”

Mylo Freeman, auteur van onder andere de prentenboeken over Prinses Arabella, hield een lezing over de diversiteit (en het gemis eraan) in kinderboeken. “Toen een theatermaakster mij jaren geleden vertelde over een Surinaams meisje dat vond dat zij niet de prinses kon spelen in haar toneelstuk, omdat een prinses wit was en zij niet, toen wist ik wat mij te doen stond.” Mylo maakt prentenboeken met zwarte hoofdfiguren. “Het is belangrijk dat ook zwarte kinderen in Nederland en in de hele wereld zich herkennen in de boeken die zij lezen. Zo zien en horen zij dat ook zij de hoofdfiguur in een boek kunnen zijn. Het zijn de spiegels waarin zij zichzelf herkennen.” Er is al veel verbeterd op dit punt in kinderboeken, maar volgens Mylo kan het nog beter. “Auteurs en uitgeverijen verwerk meer diversiteit in kinderboeken, geef vaker kinderen ‘die anders zijn’ de hoofdrol in kinderboeken.”

Drie ideeën

Tijdens de avond zijn drie ideeën besproken. Zouden deze ideeën kunnen helpen met ons thema Van (voor)lezen worden we socialer? Welk idee zou verder uitgewerkt moeten worden? Bij welk idee kan jij helpen? Geef hier je reactie en wij komen er bij je op terug.

Vertaal dit boek in het Nederlands

L’essato numero delle stelle is geschreven door Ribka Sibhatu, een Eritrese-Italiaanse auteur. Zij heeft volksverhalen uit haar moederland Eritrea opgetekend die normaal alleen via orale overlevering doorgegeven worden. Wat een rijkdom als dit boek voor Nederlanders, zowel die met Eritrese roots als zonder, toegankelijk zou zijn.

Karin Schoenmakers is docent van het Da Vinci College Educatie. Zij schreef ons na afloop van het diner: “Het zou voor mijn NT2 cursisten, afkomstig uit Eritrea, goed zijn als zij bekende verhalen uit hun jeugd in het Nederlands kunnen lezen. Doordat het verhaal bekend bij ze is, begrijpen ze de Nederlandse tekst beter. Ze onthouden de Nederlandse woorden en zinsopbouw beter. De Nederlandse taal gaat dan echt voor ze leven.”

Voorlezen is onderdeel van oppascursus

R-newt organiseert oppascursussen voor jongeren. Is het een idee om jongeren in deze cursus ook informatie te geven over voorlezen en met ze te oefenen in voorlezen? Zijn er andere jongeren- activiteiten waar het onderwerp (voor)lezen ingevoegd zou kunnen worden?

Stichting 550 is een vrijwilligersorganisatie die met basisschool leerlingen werkt. Het doel is alle kinderen evenveel kansen geven om te worden wie ze zijn. Sinds augustus 2017 is de stichting ook actief in Dordrecht. Ze begeleiden leerlingen van basisschool Mondriaan. Een van de begeleiders vertelde tijdens het diner: “Ik heb altijd boeken mee. Zelf lees ik een boek wanneer de kinderen zelfstandig aan het werk zijn. Ik vind het belangrijk dat ze zien dat ik lees en daarvan geniet. Tussendoor laat ik de kinderen ook lezen.”

Voorlezen voor volwassenen op de radio

Dit idee ontstond tijdens het interview met Ilse van Donkelaar door DrechtstadFM over het DINER PENSANT. Stel er wordt elke week voorgelezen uit een boek. Hoe zouden we dat zo vorm kunnen geven dat bij luisteraars het vonkje naar (voor)lezen aangestoken wordt of aangewakkerd wordt?